CLIENT ALERT

October 2019
   

 

Need more info?
Please contact;

Elif BAYRAKTAR

Associate
e.bayraktar@gonen.com.tr



Zihni GÖNEN

Partner
zihni@gonen.com.tr



Gonen Law Office Çukurambar Mahallesi,
1480. Sk. Besakule
No:2A/17
Çankaya/Ankara 06510

T +90 (312) 286 34 06

W gonen.com.tr

Kentsel Dönüşümde Hak Sahiplerine Tanınan Fesih Hakkı

19.10.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğine Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 6306 Sayılı Kanunda daha önce yapılan değişiklik hükümlerinin uygulamasına ilişkin detaylar belirlendi.

Düzenleme ile müteahhidin yapı ruhsatı almadan önce maliyet bedelinin yüzde 10’u kadar teminatı İdareye vermesi mecburi hale getirildi.

Yönetmelikteki değişiklikle getirilen en önemli düzenlemelerden biri de hak sahiplerince gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin feshinin aşağıdaki koşullar altında talep edilebilmesidir.

Bütün malikler ile anlaşma sağlanması ve yapım işine engel hukuki bir gerekçe olmadan bir yıl içinde yapım işine başlanmaması sebebiyle fesih hakkının kullanılabilmesi için sözleşme hükümlerine göre yapım işine başlanmasından önce hak sahiplerince yerine getirilmesi gereken edimler var ise bunların yerine getirilmiş olması, yapım işine  başlanılmasına engel teşkil edecek bir yargı kararı, idare kararı, idare uygulaması veya benzeri geçerli bir gerekçe olmaması ve yapım işine müteahhitten kaynaklanan sebeplerle başlanılmamış olması gerekmektedir.

Ek olarak yapım işi belirli bir


seviyede durdurulmuşsa ve en az altı aydır projenin bitirilmesini sağlayacak seviyede inşai faaliyete devam edilmiyorsa da fesih hakkı kullanılabilecektir. Sözleşmelerin bu gerekçe ile feshedilebilmesi için yapım işinin durdurulduğunun ilgili idarenin tespit, tutanak ve kayıtları, yapı denetimi sistemindeki kayıtlar, fotoğraflar, uydu görüntüleri gibi bilgi ve belgeler ile ortaya konulması gerekmektedir.

Hak sahipleri fesih başvurusunu, ilgili yönetmelik uyarınca Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olan illerde bu Müdürlüğe, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Bakanlıkça yetki devri yapılmış ise yetkili idareye yapmaları gerekmektedir.

Fesih şartlarının gerçekleştiğinin tespit edilmesi durumunda ise müteahhide otuz gün süre verilerek fesih gerekçesine göre yapım işine başlaması/projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla işe devam etmesi gerektiği, aksi takdirde bu sürenin bitim tarihi itibarıyla sözleşmelerin resen feshedileceği ihtar edilir.

Otuz günlük sürenin sonunda müteahhitin işe başlayıp başlamadığı/projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla işe devam edip etmediği mahallinde kontrol edilecek ve kendisine yapılan ihtara rağmen müteahhitin işe başlamadığının/yapım işine projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla devam edilmediğinin tespit edilmesi durumunda, otuz günlük sürenin bittiği tarih itibarıyla hak sahipleri ile müteahhit arasında imzalanmış olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgililerinin m


uvafakati aranmaksızın resen feshedilmiş sayılacaktır.

Fesih sonrasında talep üzerine, taşınmazların tapu kaydına şerh edilmiş olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgili tapu müdürlüğünce terkin edilebilecek, hatta müteahhit tarafından hak sahiplerine yapılan kira yardımı ödemeleri de hak sahiplerinden geri talep edilemeyecektir.